...Pəhriz birbaşa olaraq xərçəngin, xüsusən də bağırsaq xərçəngi və spirtlə əlaqəli xərçənglərin inkişaf riskinə təsir göstərir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Tafts Universitetinin tədqiqatçılarının Tufts Now jurnalında dərc olunmuş analitik icmalında deyilir.Tədqiqatlar göstərir ki, ən çox qoruyucu təsir lif, tərəvəz, meyvə və bütün taxıllarla zəngin bir pəhrizdən gəlir.
Doymuş yağ və qırmızı ətdə yüksək olan qidalar isə riski artırır.
Süd məhsulları, xüsusən də az yağlı məhsullar yemək də faydalı təsir göstərə bilər.
Alimlərin fikrincə, liflə kolorektal xərçəng riskinin azalması arasında əlaqə bağırsaq mikroflorasının fəaliyyəti ilə bağlı ola bilər: bitki qidaları parçalandıqda iltihabı azaldan və şişlərin inkişafına mane olan maddələr əmələ gəlir.
Alkoqolun töhfəsi ayrıca qeyd olunur: bədəndə etanol DNT-yə zərər verən və bədxassəli mutasiyaların ehtimalını artıran asetaldehidə çevrilir.
Hətta orta dərəcədə istehlak ağız boşluğu, qırtlaq, yemək borusu, döş və qaraciyər xərçəngləri də daxil olmaqla bir sıra xərçəng növlərinin riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Mütəxəssislər xatırladırlar: qadınlar alkoqol istehlakına xüsusilə diqqətli olmalıdırlar, çünki onların orqanizmi onu daha yavaş emal edir.
Gündə iki içki içən qadınların heç içməyənlərə nisbətən xərçəng riskinin 100-dən 5-də artdığı təxmin edilir.
Nazlı Almuradova