AZ

Meyvə tərəvəzləri tər təmiz edəcək üsul

Sherg.az saytına istinadən ain.az xəbər verir.

Yaponlar illərdir bunu edir 

Mövsüm meyvə-tərəvəzlərinin zərərvericilərdən qorunması kimyəvi dərmanlar sayəsində mümkün olur. Təəssüf ki, bir çox hallarda meyvə-tərəvəzlərin üzərində izləri qalan kimyəvi maddələr insanların zəhərlənməsinə səbəb olur. Yaponların illərdir istifadə etdiyi bu üsul isə meyvə-tərəvəzləri könül rahatlığı il yeyə bilmənizə yardım edəcək. 

Sherg.az “Milliyet.com.tr”yə istinadən qeyd edir ki, Yaponiyada yerləşən Ətraf Mühitin Mühafizəsi üzrə İşçi Qrupunun təhlilinə görə, pestisid izlərinə (kimyəvi qatqıların izi) bütün meyvələrdə rast gəlinir. Bitkiləri zərərli həşəratlardan qorumaq üçün kənd təsərrüfatında pestisidlərdən istifadə olunur, lakin bu kimyəvi maddələr meyvənin səthində toplana və sağlamlığımıza zərər verə bilər. Yapon mətbəxindən götürülmüş bu sadə üsul çiyələk və digər çiyələk bitkilərinin səthindəki pestisidlərin təxminən 80 faizini təmizləməyi vəd edir. Üstəlik, evdə tapılan yalnız iki inqrediyentlə tətbiq oluna bilər. Bu üsul meyvəyə zərər vermədən digər zərərli maddələri effektiv şəkildə çıxara bilər. Elmi araşdırmalar göstərir ki, meyvə və tərəvəzlərdə pestisid qalıqlarını tamamilə aradan qaldırmaq demək olar ki mümkün deyil, lakin düzgün üsullarla bu qalıqların miqdarını xeyli azaltmaq mümkündür. 1996-cı ildə İsveçrədə dərc edilən məqaləyə görə, 1-2 dəqiqə davam edən kran suyu ilə tez yuyulma bəzi pestisid növlərini 40-60 faiz azaldır. Başqa sözlə desək, yarpaqlı göyərtilərə tətbiq olunan su ilə qarqara ümumi qalığın 43,7-77 faizə qədərini çıxara bilir.

"ScienceDirect"də dərc olunan məqalədə deyilir ki, o, çiyələk, albalı və ərik kimi meyvələrdə emamektin benzoat, azoksistrobin və difenokonazol kimi pestisidləri 80 faizdən çox təmizləyir. Jurnaldakı başqa bir araşdırmada qabığın altındakı pestisid qalıqlarını çıxarmaq üçün yuyulma üsullarının yetərli olmadığı, bu səbəbdən alma kimi sərt qabıqlı meyvələrin soyulmasının daha təsirli olduğu vurğulanır. Yapon duz və çörək soda üsulu səth qalıqlarının təmizlənməsi üçün praktik və effektiv həll təklif edir və ozon və ya ultrasəs kimi qabaqcıl texnologiyalarla birləşdirildikdə qalıqların 80-90 faizə qədər azalmasına nail olmaq olar. Bu üsul xüsusilə qeyri-üzvi meyvə və tərəvəz istehlak edənlər üçün təhlükəsizliyi artırır. Böyürtkən, ispanaq, kahı və üzüm kimi yüksək pestisid qalıqları olan qidalara da uğurla tətbiq oluna bilər.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün ain.az saytını izləyin.

Seçilən
0
1
icma.az

2Mənbələr