AZ

Bu bibəri yeyən insanlar daha uzun yaşayır?


Amerika Ürək Dərnəyinin araşdırmasınagörə, çili bibəri yeyən insanlar daha uzun yaşaya və ürək xəstəliyi və ya xərçəngdən ölmə riski əhəmiyyətli dərəcədə aşağı ola bilər.


“Medicina” xəbər verir ki, çili bibəri yemək iltihab əleyhinə, antioksidant, şiş əleyhinə və qan şəkərini tənzimləyən təsirlərə malikdir, bu da çili bibərinə xarakterik yumşaq dad verir.

Çili bibərinin bütün səbəblərdən ölüm və ürək xəstəliklərinə təsirini təhlil etmək üçün tədqiqatçılar beş aparıcı qlobal sağlamlıq məlumat bazasından (Ovid, Cochrane, Medline, Embase və Scopus) 4729 araşdırmanı nəzərdən keçirdilər.

ABŞ, İtaliya, Çin və İranda 570.000-dən çox insanın sağlamlıq və pəhriz qeydləri çili bibəri yeyənlərlə nadir hallarda və ya heç vaxt çili bibəri yeməyənlərin nəticələri müqayisə edilib.

Nadir hallarda və ya heç vaxt çili bibəri yeməyən insanlarla müqayisədə çili bibəri yeyən insanların aşağıdakılara sahib olur:


ürək xəstəliyindən ölüm hallarının 26% nisbi azalması;
xərçəngdən ölüm hallarının 23% nisbi azalması;
bütün səbəblərdən ölüm hallarının 25% nisbi azalması.


Klivlend Klinikasının Ürək, Damar və Torakal İnstitutunun kardioloqu Bo Xu deyir:

"Əvvəllər dərc edilmiş bu tədqiqatlarda müntəzəm çili bibərinin yeyilməsinin bütün səbəblərdən, ürək-damar xəstəliklərindən və xərçəngdən ölüm riskinin ümumi azaldılması ilə əlaqəli olduğunu görəndə təəccübləndik.
Ancaq tapıntıları izah edə biləcək dəqiq səbəblər və mexanizmlər məlum deyil.

Buna görə də, daha çox çili bibərinin yeyilməsinin ömrü uzatdığını və xüsusilə ürək-damar faktorları və ya xərçəngdən ölüm hallarını azalda biləcəyini qəti şəkildə söyləmək mümkün deyil".


Aygün Musayeva


Seçilən
0
1
medicina.az

2Mənbələr