ain.az bildirir, Lent az saytına əsaslanaraq.
Bəzi balıq növləri xroniki zəif iltihab proseslərini və oksidləşdirici stressi dayandırmaq gücünə malikdir. Soyuq sularda yaşayan dəniz balıqları təbiətin gənclik eliksiri hesab olunur. Həkimlərin fikrincə, skumbriya və seld (şprots) kimi balıqlar qocalma proseslərinin ləngiməsində və xroniki xəstəliklərdən qorunmada mühüm rol oynayır. Bu balıqların faydası tərkibindəki yüksək miqdarda omega-3 yağ turşuları ilə izah olunur. Bu maddələr sərbəst radikalların dağıdıcı təsirini neytrallaşdırır və toxumalardakı iltihabı azaldır.
Lent.az bu balıq növlərini sizə təqdim edir:
Skumbriya: ürək və immunitet üçün güclü dəstək
Skumbriya yağlı dəniz balığı növlərinə aiddir və faydalı maddələrin əsl anbarıdır. O, yalnız çoxlu sayda çox doymamış yağ turşuları deyil, həm də asand mənimsənilən zülallar, əvəzolunmaz amin turşuları, selen, kalium, maqnezium, fosfor, eləcə də A, D və B qrupu vitaminləri ilə zəngindir. Skumbriyanın müntəzəm istehlakı ürək-damar sistemini möhkəmləndirir: xolesterin səviyyəsini normallaşdırır, təzyiqi tənzimləyir və damarları genişləndirir. Bu da ateroskleroz və digər ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Bundan əlavə, selen və D vitamini immun sistemini aktivləşdirir, hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qoruyur və qalxanabənzər vəzinin düzgün işləməsini təmin edir.
Fosfor və maqnezium kimi minerallar sayəsində skumbriya sümüklərin və dişlərin sağlamlığını qoruyur, toxumaların minerallardan məhrum olmasının qarşısını alır. D vitamini isə orqanizmin kalsiumu mənimsəməsini artırır ki, bu da osteoporoz və autoimmün pozuntuların profilaktikası üçün həyati əhəmiyyət daşıyır. Sink və A vitamini dəri, saç və dırnaqlara müsbət təsir göstərir. B qrupu vitaminləri isə sinir sistemini dəstəkləyir, yaddaş, diqqət və stressə uyğunlaşmanı yaxşılaşdırır.
Seld (şprots): beyin, damarlar və hamilə qadınlar üçün universal fayda
Seld orta yağlı balıq növüdür, lakin faydalılığı baxımından daha yağlı balıqlardan geri qalmır. O, omega-3 yağ turşuları, zülal, dəmir, kalsium, fosfor, D vitamini və B qrupu vitaminləri ilə zəngindir. Omega-3 yağ turşuları beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır, neyrodegenerativ xəstəliklərdən (məsələn, demensiya) qoruyur və zehni fəaliyyətə müsbət təsir göstərir. Seld hamiləlik dövründə olan qadınlar üçün xüsusilə faydalıdır: yağ turşuları dölün sinir sisteminin düzgün formalaşmasına kömək edir və ananı anemiya və immun tükənməsindən qoruyur. Bundan başqa, seldin tərkibindəki faydalı yağlar xolesterin səviyyəsini normallaşdırır, qan şəkərini stabilləşdirir və 2-ci tip diabet riskini azaldır. Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində onun iltihabəleyhinə xüsusiyyətləri xərçəngin profilaktikasında və immun sistemin ümumi möhkəmlənməsində vacib rol oynayır.
Nəticə
Əgər siz həftədə 2-3 dəfə skumbriya və seld balıqlarını rasionunuza daxil etsəniz, yalnız vaxtından əvvəl qocalmanın qarşısını almaqla qalmayacaq, eyni zamanda ürəyiniz, beyniniz, sümükləriniz və immun sisteminiz üçün güclü dəstək almış olacaqsınız. Əsas odur ki, keyfiyyətli balıq seçəsiniz — tercihen çox duzlanmamış, az bişmiş, buxarda hazırlanmış, sobada bişmiş və ya az duzlu şəkildə istehlak olunsa daha yaxşıdır.
Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün ain.az saytını izləyin.